Šta je zapravo Bisfenol A i šta znači BPA Free

Zašto toliko naglašavamo da su naše boce napravljene bez te sintetičke materije?

Bisfenol A razvijen je 1930-ih godina. Tražila se sintetička materija koja bi mogla da ima sličan efekat kao ženski seksualni hormon estrogen. Ali, ubrzo se pokazalo da je djelovanje bisfenola A u terapeutske svrhe vrlo slabo, i da su neke druge materije prikladnije za farmaceutsku industriju.

Bisfenol A je pronašao alternativnu primjenu u hemijskoj industriji – kao osnova za pravljenje raznih vrsta plastike. Industriji se dopala raznolikost moguće primjene, velika izdržljivost, slaba zapaljivost i  dobra električna izolacija.

Postao je osnovna hemikalija koja se nalazi u brojnim predmetima za svakodnevno korišćenje: u CD-ovima, termopapiru na kasama, mobilnim telefonima, kacigama za motoriste, ali nažalost, najčešće zastupljen baš u plastičnim flašicama za vodu i sokove  koje se obično proizvode od PET ambalaže, iz kojih direktno tečnost unosimo u naš organizam.

Brojne studije ukazuju na to da bisfenol A izuzetno negativno utiče na zdravlje ljudi, a popis poremećaja i bolesti je podugačak, jer i pri vrlo niskim koncentracijama može uzrokovati: “oštećenje ploda i spontane pobačaje, ubrzani pubertet kod devojčica, povećanje prostate i pad broja spermatozoida, poremećaje u ponašanju poput hiperaktivnosti, agresivnosti i poremećaj polne orijentacije, bolesti srca i srčanog udara, te metabolički poremećaj poput dijabetesa i pretilosti, a povezuje se i sa različitim alergijama, posebno astmom, može uzrokovati kancerogena oboljenja,  leukemiju, te rak dojki i testisa”, navodi se na sajtu Glas Koncila.

U flašicama za bebe je zabranjen još od 2011. godine

Koliko je BPA štetan govori činjenica da je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) smanjila dopuštenu količinu bisfenola A na ne više od četiri mikrograma po kilogramu telesne težine. Godine 2011. Evropska unija je zabranila prodaju bočica i cucli za bebe sa BPA, a Francuska je 2015. godine zabranila bisfenol A u konzervama na domaćem tržištu (ali ne i za izvoz).

Zato je toliko važno da su svi BRITA proizvodi  100% BPA Free, i potpuno su sigurni za korišćenje, kako za vas, tako i za vaše najmladje članove porodice. I zato naglašavamo da prije svega akcenat stavljamo na vaše zdravlje, a i svijet koji nas okružuje.

Pratite nas na društvenim mrežama

NEWSLETTER

dobijajte novosti od nas