"Prospi vodu za mnom" - Vuk Niković

Piše: Prim. M. Sci dr med. Vuk Niković, specijalsita urgentne medicine

PROSPI VODU ZA MNOM
 

Izvor života - u vodi je život nastao, voda nas čini živim bićima, voda i vazduh su stvari bez kojih ne možemo. Toliko toga već znamo o vodi, o broju čaša koje moramo popiti do procenta vode koji je dio nas, toga kakvu vodu pijemo i kakvu vodu bi trebali da pijemo. Voda je, od vremena našeg nastajanja pa do danas, nosila informacije o nama, o sebi samoj. Njeno unošenje, koliko prirodan proces, nekad je dio obreda, rituala, upravo zbog činjenice da voda pamti, sjeća se, zna kuda prolazi, gdje ponire, i njenim unošenjem, pijenjem, čovjek - živi organizam sebe ,,spira,, iznutra, detoksira. Sve je u prirodi proces, te tako i put vode od izvora do krajnjeg korisnika sa sobom nosi sve ono što industrijalizacija tretira kako otpad. Ni prirodni proces, a ni industrijska tretiranja otpada ne idu bez vode. Voda je sve lošijeg kvaliteta, sa puno nešistoća, a mi smo država koja na svojoj teritoriji nema dovoljno pogona za prečišćavanje vode, kako vode za piće tako i tehničke vode. Vode imamo dvoljno, ali njen kvalitet je problematičan, i u tehnološki razvijenijem svijetu pa i kod nas.


Oko 70% ljudskog tijela sačinjeno je od vode. Količina vode u našem tijelu varira u zavisnosti od tjelesne mase, starosti, pola i prisustva masnog tkiva. Osobe sa viškom kilograma mogu  imati i do 30% manje vode u organizmu od normalno uhranjene osobe iste starosti.

Zbog toga, moramo znati da organizam ne zadržava višak vode, kao što to radi sa mastima, pa je potrebno svakodnevno unositi odgovarajuću količinu vode da bismo zadržali dobro zdravlje i vitalnost organizma.

Ključni faktor u održavanju strukture i funkcije svih tkiva jeste voda. Približno 2/3 cjelokupne vode u organizmu nalazi se u ćelijama, a 1/3  u vanćelijskom prostoru. Dnevno se obnavlja 1/7 medjućelijske tečnosti u odraslih osoba, a u djece 1/2 iste.  Zbog toga se voda iz organizma stalno gubi putem urina, znoja, stolicom i disanjem u obliku vodene pare. Najbolje je da se nadoknađuje u pravilnim vremenskim razmacima (od 2 do 3 sata) u toku dana.


Žeđ je informacija koju naš organizam daje da mu je potrebna voda, a obrađuje je u hipotalamusu, dijelu mozga. Žeđ je svjesna želja za vodom koja se razvija u cilju postizanja ravnoteže između gubitka vode (znojenjem, disanjem, mikcijom, preko digestivnog trakta ili putem mlijeka – u vrijeme laktacije) sa jedne strane, i njenog unosa i nastanka u biohemijskim procesima, sa druge strane.

Kao glavni sastojak našeg organizma, svake ćelije, tkiva, organa, voda igra važnu ulogu u gotovo svim tjelesnim funkcijama kao što su:

  • regulacija temperature
  • prenos kiseonika i hranjljiivih materija kroz krv
  • čišćenja – detoksikaciju organizma kroz urin i fekalije
  • podmazivanju zglobova
  • poboljšavanju varenja i raspoloženja
  • lučenju tjelesnih tečnosti, poput pljuvačke i suza
  • neophodna je komponenta mnogih biohemijskih reakcija
  • ćelijama obezbeđuje oblik, stabilnost, itd.

Neka istraživanja ukazuju na nespornu činjenicu da je voda mnogo više od ,,prostog,, jedinjenja vodonika i kiseonika jer iskazuje izuzetno ,,veliki broj anomalija – potpuno neprimjeren tako jednostavnoj strukturi koju čine dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika,,.

Brojni eksperimenti renomiranih, svjetskih laboratorija na različite načine dokazuju da voda ima mogućnost gotovo neograničenog ,,pamćenja,,. Ovo bi moglo značiti da informacije pohranjene u vodi koju pijemo, vodi u kojoj se kupamo…mogu uticati na naše fizičke, pa i mentalne sposobnosti, odnosno raspoloženje i zdravlje. Jer, ponovo, čak 70 procenta našeg tijela čini – voda!


Izbor vode koju pijemo je od velikog značaja. Mnogi misle da je voda sa česme najbolja. Moramo znati da svi gradovi, ipak, nemaju vodu istog kvaliteta. Vodovodne cijevi nisu svuda dobro očuvane, negdje nisu nikad ni promijenjene i razlikuju se. Stanje vodovodnih cijevi, neminovno, utiče na kvalitet vode koja kroz njih prolazi.

Voda sa česme je hlorisana i sadrži manje ili više hemijskih nečistoća.

Kako industrijalizacija uzima maha, nažalost, imamo vodu koja je puna nečistoća, otpadne vode se ne tretiraju kako treba, pa raste potreba za sistemima za prečišćavanje vode koja nam je dostupna za svakodnevnu upotrebu.

Voda koju unosimo u organizam mora da zadovoljava određena organoleptička svojstva (boja, miris, ukus), mada često konzumenti vode navode određene karakteristike vode koje je čine osobenom za neki dio grada, države, izvora sa koga potiče, te je nerado ili rado konzumiraju. Sigurno je da određene nečistoće u vodi mogu uticati na njen ukus i kvalitet, što bi somelijeri koji degustiraju vode koje se prečišćavaju i flaširaju u pogonima namjenjenim tržištu, najbolje i opisali.

Čovjek od davnina pije vodu kada je umoran, kada se pretjerano znoji, kada želi utoliti žeđ. Takođe, čovjek je oduvijek težio da poboljša kvalitet vode, pa imamo tragove u Sanskritskom pismu da je čovjek filtrirao vodu 2000 godina prije nove ere korišćenjem filtera od sirovog pjeska i uglja. Dalje, Hipokrat (400 godina prije nove ere) je imamo sistem filtriranja ključale vode, drevne Maje su, itekako, poznavale metode filtriranja vode. Sve je rađeno u cilju dobijanja čiste vode za piće koja je oslobođena dodatnih ili najštetnijih sastojaka koji mogu naškoditi organizmu, a u nekim slučajevima (joni teških metala) i ozbilno ugroziti zdravlje.

Ako već voda nosi informaciju, onda istu unosi u ćeliju (ćelija se ,,kupa,, u vodi) pa unošenje čiste ovde u organizam djeluje blagotvorno na njega i dovodi u ravnotežu sve procese u njemu.

Kako ljekar shvatam značaj kvaliteta vode koju moramo unositi u organizam u potrebnim količinama, jer voda zaista znači život. Svjestan sam da dostupne vode za piće nisu najboljeg kvaliteta (pa ni u najrazvijenim zemljama), a pet ambalaža za jednokratnu upotrebu je najčešće nekvalitetna. Kako na tržištu sada imamo dostupne kućne, „male sisteme“ za filtriranje vode   odlučio sam da probam, a nakon jasno vidnih rezultata počeo sam da koristim BRITA proizvode za filtriranje vode.


Kako sam se u poslednje vrijeme vratio planinarenju, u toku fizičkih aktivnosti nosim sa sobom i koristim BRITA bocu sa filterom od aktivnog uglja i često točim vodu sa naših planinskih vodoizvorišta, pijaću vodu iz čatrnja (bistjerni), a u kućnim uslovima koristim BRITA bokal sa filterom koji je dvokomponentan. Pored svojih redovnih radnih obaveza bavljenja medicinom, pisanjem stručnih radova i publikacije istih, amaterski se bavim kuvanjem. Filtrirana, prečišćena voda iz BRITA bokala jelima, zaista, daje poseban ukus, a mirisi od dodatih začina su intezivniji i pamtljiviji. Jako interesantno.

Pratite nas na društvenim mrežama

NEWSLETTER

dobijajte novosti od nas