Ispijanje kafe može smanjiti rizik od hroničnih bolesti jetre

 

Medicinska istraživanja: Ispijanje kafe može smanjiti rizik od hroničnih bolesti jetre

Britanska analiza koju je objavio Guardian pokazuje da su ljudi koji su pili kafu imali 49% smanjeni rizik od umiranje od hroni;ne bolesti jetre.

Hronična bolest jetre je glavni zdravstveni problem širom svijeta. U Velikoj Britaniji smrtnost od jetre je porasla za 400% od 1970.g

 

Od espresa, preko kuvane pa do instant, kafa je dio svakodnevnice za milione stanovnika, a navedena istraživanja sugerišu da je upravo kafa napitak koji može biti povezan sa smanjivanjem rizika za razvoj ili umiranje od kancera jetre ili hroničnih bolesti jetre koje su povezane sa konzumacijom alkohola.

 

U Velikoj Britaniji u sklopu Biobank projekta (osmišljenog da pomogne u odabiru genetskih i ekoloških faktora povezanih sa određenim stanjima) organizovano je 494.585 učesnika, u dobi od 40 do 69 godina. Prilikom ispitivanja na počeku projekta, 384.818 učesnika se izjasnilo da konzumiraju kafu, dok se njih 109.767 izjasnilo da nije konzumiralo taj napitak.



Specijalni tim je proučavao zdravlje jetre svih učesnika, analiza je trajala 11 godina otkrivajući 3.600 slučaja hronične bolesti jetre sa 301 smrtnim slučajem i 1.839 bolesti jetre uslijed masnoće.

Nakon uzimanja u obzir indikatora koji se odnose na indeks tjelesne mase, konzimaciju alkohola i cigareta, analiza je otkrila da su učesnici koji su konzumirali bilo koju količinu i vrstu kafe smanjili rizik od razvoja hronične bolesti jetre za čak 20%, a rizik umiranja od ove bolesti za nevjerovatnih 49%, u odnosu na učesnike koji nisu konzumirali kafu.

Navedeno smanjenje rizika je utvrđeno pri ispitivanju instant, kafe bez kofeina i mljevene kafe odvojeno, pokazala najbolje indikatore uspješnosti.

Učesnici projekta i dalje analiziraju da li bi ova metoda bila zaista pravo rješenje u prevenciji i borbi kod bolesti jetre, posebno kod ljudi sa velikim rizikom od smrti, a optimizam se opravdano širi, jer je sve veći broj dokaza da je kafa dobra za zdravlje jetre.

Svakako, važno je da ljudi poboljšaju zdravlje jetre, ne samo ispijanjem kafe, već i smanjenjem unosa alkohola, i zdravim stilovima života - održavanjem dobre tjelesne težine, kvalitetnom ishranom i vježbanjem.

Kao sastavni dio svega navedenog, je kvalitet vode koji unosimo u organizam. 

98% kafe čini voda, pa samim tim kvalitet iste zavisi od vode koju koristite za njeno pripremanje.

Elementi u vodi utiču na ukus i aromu kafe.

Mnogo se govori o kancerogenim sastojcima u plastičnoj ambalaži za jednokratnu upotrebu, kao što je bisfenol A, a sva flaširana voda ima naznačen rok trajanja i njen kvalitet je, samim tim, veoma upitan. 

Filtracija vode sa česme je zdrava, ekonomična i ekološka alternativa flaširanoj vodi.

Saznajte više o benefitima filtrirane vode i BRITA aparatima za filtraciju vode na našem sajtu.

Pratite nas na društvenim mrežama

NEWSLETTER

dobijajte novosti od nas